Gruijthuijsen Fysiotherapie

PRAKTIJK WEERT CENTRUM / KEENT

0495-536786

PRAKTIJK WEERT GROENEWOUD

0495-532014

PRAKTIJK STRAMPROY

0495-566233

Echografie

Samen werken aan herstel

Echografie van het bewegingsapparaat

Echografie als aanvullend onderzoek, als hulpmiddel voor gerichtere behandelingen en als evaluatiemiddel zie je steeds vaker binnen de fysiotherapie.

Echografie is in de fysiotherapie een manier van onderzoek om een klacht of letsel te beoordelen of als aanvulling op het fysiotherapeutische onderzoek. Echografie geeft een goed beeld van zacht weefsel (weke delen) zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden. Voorbeelden hiervan zijn schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel en achillespees etc.

Weefselschade en overbelasting kan met behulp van echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat een beter inzicht de aard en ernst van de klachten. De kwaliteit van de pezen, spieren en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor kan de mate van belastbaarheid van structuren worden aangegeven.
Dit inzicht kan de juiste keuze van het behandelplan beïnvloeden. Een meer gerichte training / behandelkeuze kan er voor zorgen dat het fysiotherapeutisch handelen een stuk efficiënter en sneller kan verlopen en de patiënt sneller klachtenvrij is!

Methode

Naast de stilstaande opnames kunnen er ook bewegende beelden gemaakt worden. Hierdoor kan het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld kan worden. Dit bewegende onderzoek kan aantonen of er tijdens een beweging een probleem is of ontstaat. Hierbij kun je denken aan een inklemming, verkleving of obstructie van het betreffende weefsel.

Na een bepaalde behandelperiode kan echografie ook gebruikt worden om het revalidatieproces te evalueren. Je kunt inzicht krijgen in het herstelproces bij een blessure door na verloop van tijd opnieuw een opname te maken. De behandelingen kunnen daarna aangepast of geïntensiveerd worden

Echografie kan worden gebruikt bij

  • hielspoor
  • slijmbeursontsteking
  • spierblessures of een zweepslag
  • overbelasting van een pees of peesschede
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden
  • verkalking in een pees of band
  • het verloop en mate van herstel in kaart te brengen
  • diagnostisch onderzoek op verzoek van uw huisarts

Wordt Echografie vergoed door uw zorgverzekering?

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar ingediend.
Alle zorgverzekeraars hebben diverse aanvullende pakketten voor fysiotherapie. Kijkt u goed naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Indien uw behandelingen niet voor vergoeding in aanmerking komen dient u de fysiotherapie zelf te betalen.
Sommige behandelingen fysiotherapie worden uit uw basisverzekering vergoedt, andere uit uw aanvullende verzekering.

Indien u vragen hierover heeft beantwoorden wij deze graag voor u.

Klachten? Vrijblijvend Fysio e-Consult