Gruijthuijsen Fysiotherapie

PRAKTIJK WEERT CENTRUM / KEENT

0495-536786

PRAKTIJK WEERT GROENEWOUD

0495-532014

PRAKTIJK STRAMPROY

0495-566233

Hydrotherapie

Samen werken aan herstel

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een vorm van oefentherapie in het water. Het grote voordeel van bewegen in het water is dat je geen last hebt van zwaartekracht. Door de opwaartse druk kun je gemakkelijker bewegen dan naast het water. Daarnaast zorgt water wel voor weerstand, waardoor jij door te bewegen kracht en conditie opbouwt. Hierdoor kun je met geringe belasting, toch resultaat boeken. Het grote voordeel van hydrotherapie is dus dat je mobiliteit, kracht en stabiliteit kunt trainen zonder je gewrichten te belasten.

Voor wie is hydrotherapie?

Hydrotherapie is geschikt voor iedereen die problemen ervaart bij het bewegen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld reumatische klachten, artrose, longaandoeningen of (post operatieve) orthopedische klachten aan de wervelkolom of heupen en knieen. Maar deze therapie is ook voor mensen met een aandoening aan het zenuwstelsel.

Het uiteindelijke therapeutische doel van de hydrotherapie is de gezondheid van de patiënt zo optimaal mogelijk te beïnvloeden, zodat de patiënt in het dagelijks leven (opnieuw) zo goed en zelfstandig mogelijk kan functioneren.

Effect van Hydrotherapie

Water geeft een opwaartse druk, wat het mogelijk maakt bewegingen te maken die buiten het water niet meer mogelijk zijn.
De gewichtsloosheid zorgt voor het gemakkelijker uitvoeren van bewegingen in het water.

  • Rustige bewegingen in het water stimuleren de spieren en de huid.
  • Bewegen in het water ontspant de spieren, vermindert pijn en vergroot het gevoel van welzijn.
  • Door de opwaartse druk en gewichtsloosheid in het water kan men oefenen zonder zware stoten of schokken te ondervinden op de gewrichten.
  • Respiratoire-, cardiale- en spierfuncties worden getraind door de hydrostatische druk van het water.

Intake

Alvorens je begint met hydrotherapie wordt er een afspraak gemaakt voor een intake in de fysiotherapiepraktijk.
Hierbij wordt aan de hand van een vraaggesprek, een aantal functionele vragenlijsten en een fysiotherapeutisch onderzoek zowel in de praktijk als in het water een behandelplan opgesteld met persoonlijke doelen, waar we samen aan kunnen werken.

De behandeling

De Hydrotherapie wordt door onze fysiotherapeut Guus van de Goor gegeven in Zwembad “De ijzeren man” in Weert op de maandagochtend van 8.00-10.30 uur.
Hydrotherapie wordt in individuele behandelingen gegeven en niet in groepslessen, zodat iedereen de aandacht krijgt die ze verdienen.

Voor patiënten zonder sta-functie is er een lift aanwezig en voor rolstoelgebruikers is er een waterrolstoel beschikbaar.
De diepte van het zwembad is aflopend tot 1,40 mtr. waarbij we op ieder gewenste diepte de therapie kunnen uitvoeren.

Vanzelfsprekend houden wij rekening met het hygiëneprotocol van het zwembad en van onze praktijk.

Wordt Hydrotherapie vergoed door uw zorgverzekering?

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar ingediend.
Alle zorgverzekeraars hebben diverse aanvullende pakketten voor fysiotherapie. Kijkt u goed naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Indien uw behandelingen niet voor vergoeding in aanmerking komen dient u de fysiotherapie zelf te betalen.
Sommige behandelingen fysiotherapie worden uit uw basisverzekering vergoedt, andere uit uw aanvullende verzekering.

Indien u vragen hierover heeft beantwoorden wij deze graag voor u.

Klachten? Vrijblijvend Fysio e-Consult