Gruijthuijsen Fysiotherapie

PRAKTIJK WEERT CENTRUM / KEENT

0495-536786

PRAKTIJK WEERT GROENEWOUD

0495-532014

PRAKTIJK STRAMPROY

0495-566233

Kaakfysiotherapie

Samen werken aan herstel

Kaakfysiotherapie

Pijnklachten uitgaande van het kaakgewricht en/of kauwspieren worden ook wel CranioMandibulaire Dysfunctie (CMD) of TemporoMandibulaire Dysfunctie (TMD) genoemd. Symptomen welke veroorzaakt worden door afwijkingen en/of dysfunctioneren van het kauwstelsel zijn onder andere:

  • knappende, krakende kaakgewrichten
  • oorpijn
  • hoofdpijn
  • vermoeide, stijve/ gespannen kauwspieren
  • duizeligheid
  • pijn voor het oor
  • uitstralende pijn naar hoofd-halsgebied

De verstoring van de normale functie van het kauwstelsel kan leiden tot problemen met bijvoorbeeld: kauwen, gapen, afhappen van voedsel, praten, de mondopening, zingen, het bespelen van muziekinstrumenten, enz.

Hoe ontstaan de klachten?

Over het ontstaan van klachten in het kauwstelsel zijn veel theorieën ontwikkeld.
Er is echter niet een bepaalde oorzaak aan te wijzen. Soms ontstaan klachten door verkeerde belasting, verkeerd gebruik, knarsen of klemmen] of door overbelasting (kauwgom kauwen). Ook kunnen standsafwijkingen van onder en bovenkaak, tanden en kiezen leiden tot CMD. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat er een complex van factoren is welke CMD klachten veroorzaakt.

Naast eerdergenoemde voorbeelden valt ook nog te denken aan stress, verkeerd tong-slikgedrag en verkeerde houding/stand van de nek.

De diagnose CMD wordt meestal door uw huisarts of tandarts gesteld. Indien in samenspraak met u beslist wordt dat behandeling of verder onderzoek noodzakelijk is wordt u verwezen naar de fysiotherapeut welke is gespecialiseerd. De tandartsen en huisartsen in Weert zijn hiervan op de hoogte.

Behandeling van kaakklachten

De behandeling bestaat bij kaakklachten voor een deel uit manuele behandelingstechnieken in het hoofd-, nek- en gezichtsgebied.
Hierbij valt te denken aan:

  • Mobilisaties van gewrichten.
  • Massage of passief bewegen.
  • Oefentherapie ter bevordering van de kaakbeweging/kaakfunctie.

Tevens zal een deel uit advies bestaan t.a.v. gedragsaspecten, zoals tandenknarsen, klemmen en afwijkend kauwgedrag.

Wordt Kaakfysiotherapie vergoed door uw zorgverzekering?

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar ingediend.
Alle zorgverzekeraars hebben diverse aanvullende pakketten voor fysiotherapie. Kijkt u goed naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Indien uw behandelingen niet voor vergoeding in aanmerking komen dient u de fysiotherapie zelf te betalen.
Sommige behandelingen fysiotherapie worden uit uw basisverzekering vergoedt, andere uit uw aanvullende verzekering.

Indien u vragen hierover heeft beantwoorden wij deze graag voor u.

"Professionaliteit,
Deskundigheid, Service en
Laagdrempeligheid"